logo

Porsche 996 – købers guide

Porsche 911 model 996, er den første vandkølet Porsche i 911-serien. Men det er ikke den eneste ændring. Generelt er Porsche 996 en kæmpe opgradering i forhold til forgængeren. Den blev produceret fra 1997 til 2006. Men allerede i 2004 kom den første 997 på gaden og det var kun 996 Turbo S, GT2 og GT3 som fortsatte i produktionen frem til 2006.

De forskellige modeller

Der er stor forskel på de forskellige 996’er. Generelt er 996 Carrera 4S, den mest populære. Designet er ikonisk med den brede bagende og køreegenskaberne er helt i top. Er du på udkig efter en Turbo eller GT2 eller GT3, er det bestemt værd at se efter 996 serien. Her får du virkelig meget for pengene.

Det omtalte IMS

Det mest omtalte emne er selve: IMS-lejet. IMS henviser til den mellemliggende aksel, hvis bageste leje siges at være kendt for at have fejlet. Men, her skal man altså være lidt varsom. Vi har spurgt flere Porsche specialister og autoriserede mekanikere, der bekræfter at folk får skiftet IMS, for bare at skifte det, trods det ikke fejler noget. Det betyder i flere tilfælde ikke at bilen yder bedre, tværtimod. Så pas på med at gå efter en 996 hvor IMS er skiftet. Medmindre der er dokumentation på at det blev skiftet pga. den gamle IMS fejlede.

Få professionel vejledning

I stedet for at læse en masse om IMS-lejet på internettet, er det vores klare anbefaling, at snakke med en autoriseret Porsche mekaniker. De kender modellerne og kan give dig den rigtige vejledning. Er du ved at købe en 996’er så kør den eventuelt forbi en autoriseret Porsche mekaniker og få dem til at se den igennem. Det koster selvfølgelig nogle penge, men det er en god investering.

De første 996’ere

De første 996’ere kom en 3,4 liters motor, og fra 2001 blev den opgraderet til én 3,6 liters motor. Sidstnævnte har mere drejningsmoment, men begge har en imponerende ydeevne og køreglæde.
GT2, GT3 og Turbo har en helt anden motor, baseret på GT1-konkurrencemotoren, og kan på ingen måde sammenlignes med de øvrige 996’ere.

Gearkassen og koblingen

Den manuelle seks-trins gearkasse, der sidder i 996’eren, er hård og generelt problemfri. Skiftet er overraskende langt, medmindre en quickshift er monteret. GT3’eren havde dette monteret som standard. I hvert gear, især andet gear, prøv at accelerere og decelerere usammenhængende for at kontrollere, at den ikke hopper ud af gearet.

Kobling

Koblingen opererer på et dobbelt vals svinghjul, som vil fejle hvis det er slidt – bliv ikke overrasket, hvis det skal udskiftes samtidig med koblingen. Det er måske også unødigt tungt, hvilket nedbringer ydeevnen fra motoren. Det er derfor en god idé, at når det skiftes, at få det opdateret til et letvægtsvinghjul, når koblingen skiftes.

Generelt er det ikke usædvanligt, at en 996 kobling skal udskiftes ved 75.000-100.000 km.

Derfor er den manuelle gearkasse dyrere på en 996’er

Den halvautomatiske tiptronic gearkasse er hård, og ikke så behageligt at bruge som en mere moderne semi-automatisk. Vær ikke overrasket, hvis overgangen ikke er glidende. Af samme årsag 996 modeller med tiptronics også betydelig billigere end en 996 med manual gearkasse.