
Amerikanske muskelbiler i en klasse for sig – del I
De klassiske amerikanske muskelbiler er i en kategori helt for sig selv, og med filmserien The Fast and the Furious kom der ekstra fokus på dem. Sig hvad du vil om filmene, plottet og skuespillerne, men bilerne… bilerne er noget helt for sig selv. Amerikanske muskelbiler taler næsten for sig selv – de udstråler en selvtillid, en arrogance og den særlige amerikanske ånd, hvor man næsten kan se sig selv bag rettet i en af de temperamentsfulde biler, som er fulde af kraft og aggression. Bilerne kan få blodet til at pumpe hos selv den mest konservative bilejer. Der er naturligvis lavet moderne muskelbiler, men mange, deriblandt os på SuitRace, mener, at de aldrig kan måle sig med klassikerne.
Selvfølgelig er der masser af andre biler i The Fast and the Furious-serien, men fokus i denne artikel er alene på de fantastiske muskelbiler. Vi har udvalgt en række forskellige amerikanske muskelbiler, som er repræsenteret i den berømte filmfranchie med otte film, der alle har gået deres sejrsgang og i hvert fald to mere undervejs, så mon ikke listen snart kunne udvides.
Bliv inspireret af de amerikanske muskelbiler
Da listen er så omfattende har vi delt den op i to afsnit. Denne gang handler det om to af de mest kendte producenter, nemlig Ford og Chevrolet. I næste afsnit kan du læse om Dodge med deres Charger samt Chrysler-Plymouth.
Listerne over amerikanske muskelbiler kunne fortsætte i det uendelige, og vi har ikke en nummer 1 på listen – det er smag og behag, så din drømmebil er ikke nødvendigvis den samme som forfatterens (som har en svaghed for en klassisk Mustang).
Bliv inspireret til dit næste roadtrip, se på vores markedsplads om din amerikanske muskelbil er til salg, og læs mere om, hvad du skal tænke over, hvis du vil importere en klassisk bil fra USA.
Ford
Mustang
Ford skabte med sin Mustang en af de legendariske amerikanske muskelbiler, et sandt amerikansk ikon. Her var virkeligt muligheden for at udleve den amerikanske drøm. Mustang’en har overlevet helt frem til i dag på trods af oliekriser, skiftende bilmode og mislykkede re-designs. Bilen så dagens lys i 1964 havde et meget firkantet look. Dette blev ændret med ’65-udgaven, hvor den fik det skrånede tag – en fastback. Nu var det en amerikansk muskelbil. Mustangens styling skabte bilmode, og mange forsøgte at efterligne den, men hvorfor finde en kopi, når man kan have den originale Pony Car.
I The Fast and the Furious-serien er der to fantastiske Mustang. De er fra 1967 og 1969. To produktionsår hvor bilerne igen blev re-designet. Hver gang var det med fokus på mere plads den kraftfulde V8-motor. De fik mere krop som blev bredere, længere og tungere. Det kan blandt andet ses i Fast and Furious 6, hvor en 1969 Ford Mustang Fastback indgår i en vild biljagt, hvor en kampvogn er involveret.

Ford G/T40
Ford var ikke kun optaget af at skabe biler til vejen. Fart, ydeevne og stolthed drev Henry Ford II til at skabe en bil, der skulle tage kampen op mod den dominerende Ferrari til specielt Les Mans. Derfor fik han lavet den nu famøse Ford GT40. Ford GT40 endte med at vinde fire Les Mans i træk. I 1966 blev det en storslået sejr med første-, anden- og tredjepladsen.
Derfor er det vel meget passende at finde den i en The Fast and the Furious film. Bilen er en sand legende. Ingen kan huske, hvem kørerne var, men alle kender bilen. Præcis den tidlige 1965-udgave, som er med i filmen Fast Five, var ikke så succesfuld som specielt ’66 udgaven, men er stadig en del af motorhistorien. Derfor går bilerne også for over kr. 1 million i diverse auktioner.
Ford Gran Torino Sport
Ford Torino er opkaldt efter den italienske by Torino, som var Italiens svar på Detroit. Langt de fleste modeller af Ford Torino var ganske almindelige familiebiler, men der var et par udgaver, som kunne noget mere – meget mere. I 1972 kom der (endnu) et re-design af bilen. Nu kom der mere fokus på de blødere linjer og mere afrunding af kanterne. En stil der bliver kaldt coke bottle-style. Men selv om look’et på bilen blev blødere, så blev Gran Torino Sport også produceret som en muskelbil. Den Gran Torino Sport som optræder i filmen Fast and Furious (nummer fire i serien) er den helst store model, nemlig 429 V8-motor. Det eneste bløde over denne bil er, at ophænget og affjedringen blev klart forbedret. Det kan en meget bedre køreoplevelse – og det krævede kun en enkelt tur at forelske sig i den.
Chevrolet
Hos Chevrolet skal vi se på forskellige biltyper. Der er først og fremmest Camaro. Desuden skal vi da også lige runde en Corvette, en Chevelle og en Monte Carlo. Vi starter med Camaro’en…
Camaro
Fords succes med deres Mustang kunne ikke stå uimodsagt. Chevrolets modsvar blev deres Camaro, som blev præsenteret for første gang i september 1966. Der kom fire generationer af bilen frem til 2002, hvor det fik en kort pause frem til den blev genoptaget i 2010. Chevrolets Camaro var en pony car, hvilket vil sige, at den er prismæssigt til at komme i nærheden af, den er kompakt, den har en lækker styling og samtidig har den en stor ydeevne.
I 1967 kom Chevrolet med en Camaro Z/28. Den var udtænkt til at skulle være en racerbil klar fra hvilken som helst Chevrolet-forhandler. Motoren var lavet for at den skulle kunne køre i Trans Am-serien, hvilket krævede en motor, som var mindre end 5,0l, så den fik en på 4,9l. Da der ikke blev gjort meget reklame for bilen blev der kun solgt 602 udgaver af den i 1967. Det gør den både sjældent og meget attraktiv for samlere. ’67-modellen har en stor rolle i Furious 7.
1973 Chevrolet Camaro RS-Z28 er kun kort med i Fast and Furious. Men det er nok fordi netop 70’erne ikke var så gode ved Camaro’en. I 70’erne blev det nødvendigt at lave store ændringer på den ellers så klassiske bil. Der var nemlig kommet nye sikkerhedsregler. Samtidig var tiden ved at løbe fra muskelbilerne, hvilket betød at motorstørrelsen blev klar formindsket. Topmodellen, som var en 5,7l V8, kunne kun levere 245hk.
Der blev fremstillet 34.411 eksemplarer af super sports (SS) Camaro fra 1967. Bilen fik mange både æstetiske og ydelsesopdateringer, blandt andet gemmer den på en 5,7 liter 8-cylinder motor. Den var forståeligt nok meget populær – en rigtig mustang dræber. SS-modellen kunne kombineres med den samtidige RS-model for at skabe et monster af en bil.
Yenko Camaro
I 2 Fast 2 Furious indgår den hellige gral, hvis man på nogen made interesserer sig for Chevy’er – en 1969 Chevrolet Yenko Camaro. Arkitekten bag, Don Yenko, tog en standard Camaro smed blandt andet en 450hk L72 427 motor i den og malede den med de karakteristiske striber, samt gav et unikt mærker. Det var tydeligt, at der ikke var andet på markedet som den. Der er kun produceret få hundrede eksemplarer af denne fantastiske muskelbil. Det afspejler sig også i prisen.
Corvette
Den populære Corvette så dagens lys for første gang i 1953. Den var en stor succes op gennem 60’erne. ’66 modellen havde en V8-motor og en imponerede ydeevne. Her var der en aggressiv acceleration og fremragende køreevne. Der blev lavet små 28.000 Corvette Grand Sport Sting Ray. Derfor findes der kun ganske få ’66 Sting Ray i original stand; og en bil i mint condition sælges til over en halv million kroner.
Der er rig mulighed for at fordybe sig i Fast and Furious trivia mange steder på nettet, der kunne for eksempel være her
De senere biler
Af de lidt senere biler optræder to forskellige. Chavelle. 1970-modellen var anden generation af Chevrolets A-bil. Den var mere firkantet end tidligere udgaver. Den udgave som er med i hele tre Fast and Furious film, er den største 454’er. Den havde en 7,5l V8 motor som kunne bestilles med cowl induction.
Den populære Chevelle blev udgangspunktet for Monte Carlo, som kom første gang i 1970. Den var tænkt som en konkurrent til endnu en klassisker fra Ford, nemlig deres Thunderbird. Den havde et interiør med for eksempel falsk træ, som blev hånet i samtiden. I det hele taget var det ikke den kønneste bil nogensinde, da ydersiden var lige så grim som interiøret. Men man skal ikke skue hunden på hårene, der var masser af motorkraft at hente i Monte Carlo’en. 1971-modellen som optræder i Tokyo Drift bliver smadret i et væddeløb om en pige.
Næste afsnit i denne to-dels serie om amerikanske muskelbiler i Fast and Furious film-franchies’en kommer til at handle om Dodge med deres Charger samt Chrysler-Plymouth.
Hvis du interesserer dig for amerikanske biler så kan det være, at Forenede Danske Amerikanerbilklubber kan vise dig, hvor du kan finde andre ligesidende i nærheden af dig.