Data-erklæringen der får din veteranbil godkendt til registreringssyn

Dataerklæringen, sikrer dig godkendelse af registreringssynet og dokumenterer, at dit køretøj er godkendt til at køre på de danske veje. Her kan du læse alt om regler i forhold til dataerklæringen, så du kan finde hoved og hale i det hele.

data-erklæring registreringssyn veteranbil

Udklip af en data-erklæring.

Hvad er en dataerklæring?

En dataerklæring kan sammenlignes med et pas eller en dåbsattest, som skal følge veteranbilen.

En dataerklæring benyttes til at dokumentere de tekniske krav, som ikke kan kontrolleres ved syn (tilladte vægte, forureningskrav, sikkerhedskrav m.m.). Kravene kontrolleres med udstyr, som normalt ikke er til rådighed hos en synsvirksomhed. Dataerklæringen skal derfor foretages inden du får lavet et bilsyn af din veteranbil. En dataerklæring omfatter alene ét specifikt køretøj og chassisnummer skal fremgå på dokumentet. Erklæringen er ikke en del af afgiftberegningen, som foretages af Skat.

Registreringssyn veteranbil data-erklæring

Eksempel på et E-godkendelsesnummer.

Kontakt SuitRace for at bestille en data-erklæring

 

Køretøjer som ikke er bygget til det europæiske marked, er som regel ikke EF-typegodkendt. De har derfor ikke indpræget et e-godkendelsesnummer på typepladen. Når sådanne køretøjer skal registreres 1. gang i Danmark er det et krav, at der udarbejdes en dansk Data-erklæring. Erklæringen kan udarbejdes af køretøjsfabrikanten, dennes repræsentant eller en prøvningsinstans godkendt af Færdselsstyrelsen.

Færdselsstyrelsen godkendte Prøvningsinstanser

Hvornår skal jeg bruge en dataerklæring?

Når du køber drømmebilen hjem fra udlandet, skal du som udgangspunkt bruge en dataerklæring hvis køretøjet ikke er bygget til det europæiske marked.

Der findes dog nogle undtagelser:

–  Motorcykler der er registreret før 01/10-1982.

–  Personbiler der er registreret før 01/05-1977.

–  Varevogne der er registreret før 01/04-1978.

Disse kan, såfremt køretøjet fremstår, som da det blev produceret af en anerkendt fabrikant, køre til syn uden at du skal medbringe en dataerklæring. Husk dog, at du skal medbringe en vejeseddel fra en autoriseret vejebod, samt at denne kun må være 48 timer gammel.

Hvis bilen er registreret senere end de ovenstående tidspunkter skal du som udgangspunkt medbringe en dataerklæring hvis bilen ikke er bygget med henblik på registrering i Europa.

Der gælder visse regler uanset bilens årgang. Disse regler omfatter brugte, importerede køretøjer, der ikke har en registreringsattest. Her skal der søges om tilladelse, til fremstilling af køretøjet til syn uden registreringsattest. Dette gøres hos Motorstyrelsen og der skal udarbejdes en dataerklæring.

Bemærk regler med undtagelse for ”forenklet praksis” og ”Regler for flyttegods”. Dette kan du læse mere om hos Trafikstyrelsen

OBS! Er der foretaget ændringer på dit køretøj?

En dataerklæring må kun indeholde data for det originale køretøj, som da det forlod fabrikken. Hvis der er foretaget konstruktionsmæssige ændringer, skal der fremlægges supplerende dokumentation for disse ændringer. Ændringerne kan omfatte en anden type motor, ændring af bremsesystemet eller lignende. Dette er ikke en del af data-erklæringen. Ved registreringssyn skal den ekstra dokumentation fremlægges.

Dataerklæringen skal gemmes til registreringssyn og fremtidssalg.

Dataerklæringen skal uploades til Færdselsstyrelsens dokumentportal. Her vil den være tilgængelig for synsvirksomhederne der foretager bilsyn, samt tilsynsmyndigheden. Dataerklæringen kan også være sendt direkte til synsvirksomheden, som skal godkende din veteranbil. Hvis udsteder ikke har sendt den, kan du selv medbringe den originale dataerklæring.

Ud over dataerklæringen uploader synsvirksomheden andre dokumenter, som ligger til grund for synet på Færdselsstyrelsens dokumentportal. Dette sikrer at alle dokumenter er samlet og letter dokumentationen ved næste syn, eller hvis køretøjet skal sælges. Du skal dog gemme den originale dataerklæring, samt andre dokumenter, fordi privatpersoner ikke har adgang til Færdselsstyrelsens dokumentportal.

Dataerklæringen skal bruges til registreringssyn.

Dataerklæringen skal fremlægges ved registreringssyn. Derudover skal synsvirksomheden kontrollere, at køretøjet opfylder de øvrige krav til bilsyn. Det er for eksempel fremvisning af køretøjets egenkontrol system (OBD), korrekte forankringer af sikkerhedsseler, bremser, startspærre m.m. Alt sammen afhængigt af køretøjets første registreringsdato.

Skal jeg betale for en dataerklæring?

Hvis køretøjet, fra ny, har været omfattet af en EU-typegodkendelse er der tilknyttet et COC-dokument (Certificate of Conformity). Hvis dette ikke kan fremskaffes, så kan der udarbejdes en dataerklæring, som bruges til fremstilling ved registreringssyn.

Fabrikken (eller dennes repræsentant) vil normalt have adgang til data fra produktionen af køretøjet, og vil kunne udstede en dataerklæring uden at se køretøjet. Du slipper derved for at få lavet en dataerklæring, men du skal stadig til det efterfølgende registreringssyn.

I mange tilfælde vil en prøvningsinstans, som kan lave dataerklæringen, have tilsvarende information, og vil kunne udarbejde dataerklæringen. Dette gøres alene på baggrund af billeder af bilen og de labels, som er placeret i motorrummet, døre, handskerum og lignende. Disse labels informerer om hvilke forureningsnormer, sikkerhedskrav og hvilken vægt, køretøjet er bygget til. Derudover skal bilen vejes og der laves en beregning af køretøjets egenvægt og køreklar vægt.
Der skal altid foreligge dokumentation for ejerskab i form af en registreringsattest (Certificate of Title) på køretøjet.
Såfremt der ikke foreligger oplysninger om brændstofforbrug jævnfør europæiske målemetoder, fastsætter SKAT et brændstofforbrug ud fra en beregning.

Data-erklæring registreringssyn veteranbil

Eksempel på Certificate of Title

Hvor længe er dataerklæringen gyldig?

En dataerklæring har ikke en egentlig gyldighedsperiode. Den skal, ved anvendelse til registreringssyn, altid være udfyldt på den nyeste version af blanketten fra Færdselsstyrelsens hjemmeside. En korrekt udfyldt og underskrevet dataerklæring, er derfor gyldig, indtil der udgives en ny version af skabelonen.

Min veteranbil har en mangelfuld- / ingen data-erklæring

Hvis køretøjet fremstilles uden eller med en fejlagtig/mangelfuld dataerklæring, kan synsvirksomheden ikke gennemføre synet. Hvis der er gennemført et registreringssyn uden dataerklæring eller synet er gennemført på forkert grundlag, kan Færdselsstyrelsen annullere synet og køretøjet skal genfremstilles til syn med korrekt synsgrundlag. Hvis et køretøj er registreret på forkert grundlag, kan dette have konsekvenser for dig. Forsikringsselskabet har ret til at afvise en erstatning og du risikerer, at stå med et erstatningskrav fra modparten.

Hvis et køretøj ikke opfylder kravene i henhold til dataerklæringen, så kan køretøjet ikke registres i Danmark.